Diviziuni și Subdiviziuni

Laborator

q

Șef secție Aliona Chiriac

LABORATORUL DE ANALIZE MEDICALE

Serviciul de laborator al instituției a fost înființat în anul 1953, odată cu deschiderea spitalului. Inițial, activitatea laboratorului a început cu compartimentele hematologie, biochimie și investigații general clinice.

Actualmente, laboratorul de diagnostic clinic execută anual peste 350000 de analize, dintre care peste 280 000 în mod programat și până la 100 000  de urgență.

 Spectrul de metode cuprinde până la 50 tipuri de analize, inclusiv metode hematologice, biochimice,izoimunologice, imunologice, hemostatice performante ce reflectă starea indicilor metabolismelor: proteic, glucidic, lipidic, hidro-salin și homeostazia.

Pe lingă Unitatea Primiri Urgente activează laboratorul de urgență  în regim non-stop,  executând analize  pacienților în stare gravă și extrem de gravă cu maladii chirurgicale și traumatisme, maladii somatice la adresările de urgență.

Practic, serviciul de laborator îndeplinește tot volumul de investigații prevăzut de Programul Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală și standardele medicale pentru instituțiile raionale.

            Serviciul de laborator este dotat cu echipament performant: analizator pentru hematologie tip PCE-210,Emerald Cell DYN,BeneSphera,analizator al urinei tip Mission,analizor imunologic automat de tip FIA8000,analizator biochimie semiautomat de tip PRIETEST TOUCH, analizator automat biochimie de tip cobas c 311, analizator imunologic de tip cobas e 411. Zilnic in laborator este efectuat controlul intern al calității analizelor de laborator.

Trimestrial, serviciul de laborator al instituției participă în programele de evaluare externă a calității cercetărilor de laborator la nivel republican. Rezultatele obținute în cadrul Sistemei Naționale de Control confirmă capabilitatea și competentă laboratorului instituției în acordarea serviciilor de laborator calitative, asigură încrederea specialiștilor în informația oferită, fapt ce permite diagnosticarea oportună și monitorizarea eficientă a pacienților.

Activează in total o echipă din 11 persoane: biologi, felcer/laboranți, laboranți, infermiere.Personalul laboratorului este calificat, competent, receptiv, cu grad de calificare superior,unu și doi.

Vă invităm să vă investigați în laboratorul nostru.

 

11

Contacte

  • Orele de activitate 8:00 -16:00

     Tel 0236 2 02 09

Formular